Skip to content

FINANCIRANJE RABLJENIH VOZILA

LEASING vs KREDIT

Financiranje vozila je pitanje koje se nezaobilazno nameće prilikom kupnje rabljenog ali i novog vozila.
Kako bi vam olakšali snalaženje u moru pojmova i opcija, pokušat ćemo na jednom mjestu odgovoriti na sva bitna pitanja na temu financiranje vozila.

Kupnja rabljenog vozila je osim gotovinom i na kreditne kartice moguća i putem kredita te leasinga.
Ovdje ćemo se pozabaviti temom financiranja putem leasinga i kredita jer za te dvije opcije financiranja vozila dobijemo ponajviše upita i tu ima najviše nejasnoća.

FINANCIRANJE RABLJENOG VOZILA NA KREDIT ILI LEASING?

Financiranje rabljenog vozila na kredita ili leasinga je pitanje na koje je relativno lako odgovoriti ako se znaju osnovne razlike.
Ovdje ćemo samo navesti osnovne kriterije koje je potrebno zadovoljiti te prednosti pojedinih načina financiranja. Svi ostali detalji se nalaze na linku u nastavku.
Kako bi pojasnili osnovne razlike između financiranja vozila na kredit ili leasing, krenimo s onim složenijim.

Kupnja rabljenog vozila na leasing

Kad je u pitanju kupnja vozila na leasing, postoje dva osnovna tipa leasinga. Operativni leasing te financijski leasing.

Sve o financiranju automobila putem operativnog te financijskog leasinga možete pročitati OVDJE.

Da bi se odobrilo financiranje vozila putem leasinga, potrebno je zadovoljiti nekoliko ključnih kriterija. Kriteriji se mogu u manjoj mjeri razlikovati od slučaja do slučaja.

 1. U pravilu je potrebno dati učešće u iznosu cca 20% vrijednosti vozila. Važno je napomenuti da postoji mogućnost ugovaranja učešća u rasponu od 0% do cca 50% vrijednosti vozila koje se financira putem leasinga.
 2. Vozilo na dan otplate odnosno isplate zadnje rate ne smije biti starije od 9 odnosno 11 godina. (Ovisi o politici pojedinog leasing društva)
 3. Vozilo za cijelo vrijeme otplate leasinga mora imati kasko osiguranje. Postoji mogućnost i ugovaranja samo kasko osiguranja na totalnu štetu.
 4. Vozilo mora zadovoljiti ostale kriterije koje leasing društvo postavlja- starost vozila, kilometraža, odnos trenutne vrijednosti vozila i novonabavne vrijednosti vozila itd.

Osnovne prednosti financiranja rabljenog vozila putem leasinga su sljedeće:

 1. Često je lakše dobiti odobrenje za financiranje rabljenog vozila putem leasinga nego putem kredita.
 2. Često leasing za sobom povlači manju kamatnu stopu u odnosu na kredit.
 3. Dosta je fleksibilan broj rata te način otplate tako da tu imamo opcije poput:
  * plati pola sad- pola poslije,
  * isplatu vozila u dvije/tri/pet godišnjih/ šestomjesečnih/ tromjesečnih rata itd.
 4. Za pravne osobe je daleko lakše raditi povrat PDV-a te si vozilo voditi u izravne troškove.

U nastavku se nalazi link na članak koji obrađuje detaljnije temu kupnje auta na operativni te financijski leasing.


Kupnja rabljenog vozila na kredit

Financiranje rabljenog vozila putem kredita je svakako jednostavnija tema od financiranja auta putem leasinga jer podaci o vozilu ne igraju ulogu.

Da bi se rabljeno vozilo financiralo putem kredita jedino što treba zadovoljiti je biti kreditno sposoban.
Postoje dva osnovna tipa kredita kad je u pitanju financiranje kupnje rabljenog vozila. Krediti za kupnju rabljenog automobila ili nenamjenski krediti. 

Prednosti financiranja rabljenog vozila putem kredita su:

 1. Ukoliko ste kreditno sposobni- nikad nije bilo lakše doći do novca. U zadnje vrijeme je novac jako često na vašem računu unutar 60 minuta što je zaista velika prednost financiranja auta putem kredita.
 2. Vlasnik vozila nije dužan imati kasko osiguranje na vozilu za vrijeme otplate kredita što znatno umanjuje ukupne troškove automobila.
 3. Ne postoji nikakvo ograničenje koje bi odredilo koje rabljeno vozilo možete kupiti a koje ne. Vaš je novac i vi odlučujete što želite s njim raditi.
 4. Rok otplate ovog tipa kredita je u pravilu moguće ugovoriti do 10 godina što svakako umanjuje ratu te mjesečno financijsko opterećenje.

U nastavku se nalazi link na članak koji obrađuje detaljnije temu kupnje auta na kredit.


Zaključak

Financiranje vozila putem kredita ili leasinga je stvar izbora i stvar mogućnosti pojedinca. Jedan i drugi način imaju neke svoje prednosti i mane.

Financiranje kupnje rabljenog vozila putem kredita se pokazalo nešto bržim i jeftinijim načinom financiranja rabljenog auta s obzirom da nema obaveze kasko osiguranja.

Financiranje auta na leasing se pokazalo ipak znatno fleksibilnijim načinim financiranja. Opcije pola plati sad- pola poslije /vozi sad- plati poslije i sl.su jako dobro prihvaćene među brojnim klijentima.
Osim što ima fleksibilniji način otplate, odobrenje financiranja auta na leasing je često i lakše dobiti nego kredit.
I još jedna bitna stavka za pravne osobe koje su u sustavu PDV-a, vozilo financirano putem leasing može biti u potpunosti priznati trošak te je moguć odbitak 100% PDV-a bez obzira da li se radi o osobnom ili teretnom vozilu.

Kako su ovo dvije teme koje su u isto vrijeme jako slične ali i jako različite te sadrže mnoštvo informacija- tekst smo podijelili na dva članka. Link u nastavku

TU SMO ZBOG VAS

Budite slobodni kontaktirati nas ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nejasnoća po pitanju opcija financiranja rabljenih ili novih vozila. Tu smo zbog vas.
Stojimo vam na raspolaganju kako bi vam razjasnili i pomogli da izaberete najbolju i najpovoljniju opciju financiranja u skladu s vašim mogućnostima i potrebama.

Dostupni smo svakim danom uključujući i vikende od 07:00 do 21:00 na svim komunikacijskim platformama.

Poziv | WhatApp | Viber | SMS | Facebook | Messanger | E Mail | Njuškalo

  4.8/5 - (17 votes)
  Call Now Button
  ×