Skip to content

KUPOPRODAJNI UGOVOR ZA AUTO- sve što trebate znati

Kupoprodajni ugovor za auto je relativno jednostavan dokument koji sadržava sljedeće elemente.

  • Osnovne podatke o automobilu.
  • Podatke o prodavatelju.
  • Podatke o kupcu.
  • Podatke o ugovorenoj cijeni vozila.
  • Podatke o mjestu i datumu kad se i gdje ugovor sklopio.
  • Informacije o pravima i obavezama prodavatelja i kupca.

Putem kupoprodajnog ugovora za auto se evidentira kupoprodaja vozila te se na osnovu njega dalje radi prijepis auta odnosno prijenos vlasništva nad vozilom. 

Kupoprodajni ugovor za auto više ne treba ovjeravati kod javnog bilježnika već je dovoljan potpis prodavatelja i kupca. Zahvaljujući ovome, kupoprodaju auta je moguće napraviti bilo kojim danom, u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu.

Sve što vam je potrebno je kupoprodajni ugovor za auto koji možete preuzeti OVDJE u PDF formatu.

Ukoliko nemate pristup printeru, kupoprodajni ugovor za auto je moguće napisati i rukom na običnom listu papira. Bitno je samo da sadržava sve gore navedene elemente. 

Primjerak kako možete i sami napisati kupoprodajni ugovor za auto možete pogledati na linku ispod.

Kupoprodajni ugovor za auto

Jednostavan kupoprodajni ugovor za auto u PDF formatu spreman za print i popunjavanje.

Rukom pisani kupoprodajni ugovora za auto

Kako sami možete napisati kupoprodajni ugovor za auto na običnom listu papira bez korištenja printera možete pogledati na linku iznad. Dovoljno je prepisati tekst s našeg primjerka ugovora na obični list papira i dobit će te pravovaljan kupoprodajni ugovor za auto.

Kupoprodajni ugovor za auto se uvijek sastavlja u dva istovjetna primjerka od kojih jedan zadržava prodavatelj a jedan preuzima kupac.
Kad je ispisan prvi primjerak ugovora, isti može biti i kopiran ali je bitno napomenuti da potpisi na kupoprodajnim ugovorima za auto moraju biti originalni na oba primjerka ugovora. Kopirani potpis nije valjan. Svaki primjerak ugovora mora biti vlastoručno potpisan. 

I kupac i prodavatelj su obavezni zadržati svoj primjerak kupoprodajnog ugovora za auto kao dokaz o kupoprodaji.

Čemu služi kupoprodajni ugovor za auto?

Kupoprodajni ugovor za auto služi kao dokaz o kupoprodaji vozila. To je dokument koji je jedini dokaz o vlasništvu za kupca i jedini pravovaljan dokaz za prodavatelje kad je i kome isporučio vozilo.

Kupac će uz pomoć kupoprodajnog ugovora izvršiti prijepis vozila odnosno prijenos vlasništva nad vozilom na svoje ime i zakonski rok za to je 15 dana od dana kupnje vozila. 

Kako napraviti prijepis vozila te koliki su troškovi prijepisa vozila možete pročitati na sljedećem linku: Sve o prijepisu vozila i troškovima upravne pristojbe.

Prodavatelj je dužan čuvati kupoprodajni ugovor za auto kao dokaz da je vozilo prodao te ga predao novom vlasniku. Kupoprodajni ugovor je ujedno i jedini dokaz o kupoprodaji i jedini dokument s kojim je moguće dokazati kad je kupac preuzeo vozilo. Ovo je posebno važno u slučaju nekakve prometne nesreće ili kazne koja bi mogla nastati nakon što kupac preuzme vozilo od prodavatelja a prije nego napravi prijepis vozila na sebe.

Sve dok kupac ne napravi prijepis vozila na stanici za tehnički, u sustavu MUP-a i CVH se prodavatelj vodi kao vlasnik vozila.
To znači da će prodavatelje biti prvi kojeg će se tražiti u slučaju bilo kakvog problema s vozilom.

Prevare s kupoprodajnim ugovorom za auto

S obzirom da se kupoprodajni ugovor za auto više ne ovjerava kod javnog bilježnika, s istim su moguće određene malverzacije odnosno prevare. 

Kako se ne bi našli u nezgodnoj situaciji, prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora za auto, uvijek savjetujemo da provjerite da li kao kupac zaista potpisujete ugovor s vlasnikom vozila ili s nekim trećim.

Kupnja rabljenog vozila od osobe koja nije naznačena kao vlasnik auta u prometnoj dozvoli i koja nema mogućnost dokazati slijedom dokumenata kako je došla u posjed automobila koji vam prodaje nije nikad dobra ideja. Naročito ako inzistira da se njegovo ime nigdje ne spominje te da ugovor ide izravno s vlasnika vozila iz prometne na vas.
Česte su priče da je auto od žene, punca, brata i kuma i da imaju ovlasti potpisati u njihovo ime. Na žalost, bili smo svjedoci brojnim prevarama.

Važno je ostati svjestan da je krivotvorenje potpisa kazneno djelo te da bi ugovor uvijek trebao biti potpisan isključivo s osobom čije ime stoji na ugovoru.

Susreli smo se brojnim slučajevima gdje ponekad vlasnici vozila nisu bili ni svjesni da im je auto prodan, a često se ispostavilo da je originalni vlasnik prodao auto i prije više od godinu dana i da je auto od tad promijenilo nepoznat broj vlasnika od kojih se nikad nitko nije upisao kao vlasnik.

Rekli bi da opreza nikad dovoljno, kupnja auta je u pravilu veliki financijski izdatak i zasigurno si nitko ne želi priuštiti neugodnosti na policiji i sudovima i u najgorem slučaju gubitak i novaca i vozila.

Ukoliko ste provjerili i vozilo i dokumente te ste se odlučili na kupnju auta, preostaje vam ispuniti kupoprodajni ugovor za auto koji kako smo rekli za potrebe prijenosa vlasništva više ne treba biti ovjeren kod javnog bilježnika već samo potpisan te se uputiti u roku od 15 dana na najbližu stanicu za tehnički pregled vozila kako bi izvršili prijepis vozila.

Kupoprodaja auta i potrebni dokumenti

Od prodavatelja je osim vozila i kupoprodajnog ugovora za auto potrebno obavezno preuzeti i prometnu dozvolu, važeću policu osiguranja te potvrdu o plaćenoj cestarini jer vas istu mogu tražiti prilikom prijepisa vozila.

Ukoliko je registracija vozila istekla ili je automobil odjavljen, potrebna vam je samo prometna dozvola od dokumenata vozila. Polica osiguranja i potvrda o plaćenoj cestarini nisu potrebni.

Najčešća pitanja

Kupoprodajni ugovor za auto se može kupiti u svakoj malo boljoj knjižari ali ga možete i sami isprintati. 

KUPOPRODAJNI UGOVOR ZA AUTO U PDF-U.

Ukoliko nemate mogućnost isprintati kupoprodajni ugovor za auto, možete ga napisati i sami na običnom listu papira. 

Kako izgleda primjerak ugovora ukoliko ga želite sami napisati možete pogledati OVDJE.

Kupoprodajni ugovor za auto se više ne treba ovjeravati kod javnog bilježnika. 

Dovoljan je potpis kupca i prodavatelja. 

Kupoprodajni ugovor za auto služi kao jedini pravovaljan dokaz o kupoprodaji vozila. To je dokument koji je jedini dokaz o vlasništvu za kupca i jedini dokaz za prodavatelje kad je i kome isporučio vozilo.

Da, kupoprodajni ugovor za auto je moguće napisati rukom na običnom listu papira bez korištenje printera.

Primjerak kako kupoprodajni ugovor za auto pisan rukom bez printera treba izgledati možete pogledati OVDJE.

Prevare s kupoprodajnim ugovorom za auto su moguće prije svega jer kupoprodajni ugovor više nije potrebno ovjeravati kod javnog bilježnika.
To u praksi znači da nitko ne provjerava kad je i tko potpisao ugovor. To onome tko je naumio izvršiti prevaru omogućuje da može napisati ugovor i potpisati bilo koje ime koje želi. Ili poslije opovrgavati da je on potpisao određeni kupoprodajni ugovor.

Na ovaj način se i kupac i prodavatelj izlažu određenom riziku. 

Kako se zaštiti prilikom kupoprodaje auta i na što obratiti pažnju pisat ćemo u jednom od naših sljedećih članaka. 

Ukoliko je vozilo registrirano i ima važeću registraciju, potrebno je od prodavatelja preuzeti:

– Uredno ispunjen i potpisan kupoprodajni ugovor (primjerak u PDF-u).
– Prometna dozvola od vozila
– Važeću policu osiguranja
– Potvrdu o plaćenoj cestarini

Ukoliko je vozilo odjavljeno ili je registracija istekla, prilikom kupoprodaje vozila potrebno je preuzeti:

– Uredno ispunjen i potpisan kupoprodajni ugovor (primjerak u PDF-u).
– Prometna dozvola od vozila

Kupoprodajni ugovor za auto mora obavezno sadržavati:

– Osnovne podatke o automobilu.
– Podatke o prodavatelju.
– Podatke o kupcu.
– Podatke o ugovorenoj cijeni vozila.
– Podatke o mjestu i datumu kad se i gdje ugovor sklopio.
– Informacije o pravima i obavezama prodavatelja i kupca.

Da. Kupoprodajni ugovor za auto može biti napisan i rukom na običnom papiru uz uvjet da sadrži sve zakonom propisane elemente. 

Primjerak kako taj ugovor može izgledati, možete pogledati OVDJE.

Sve o prijepisu vozila i troškovima upravne pristojbe možete pročitati u našem članku: Troškovi prijepisa vozila i upravne pristojbe

5/5 - (4 votes)
Call Now Button
×