Skip to content

PRIJEPIS VOZILA

Prijepis vozila je tema na koju imamo dosta velik broj upita. Konkretno za izračun koliki su troškovi prijepisa vozila te kako izgleda sama procedura obavljanja prijepisa vozila na novog vlasnika.

U sljedećem članku se nalaze odgovori na ova ali i mnoga druga pitanja koja uključuju tko, kad i koliko mora platiti prijepis vozila, koliki su točno troškovi prijepisa vozila te kakva je procedura oko prijepisa i koji su dokumenti potrebni kako bi se upisali kao novi vlasnik vozila. 
Osim svih potrebnih informacija, u nastavku možete preuzeti i besplatne primjerke ugovora:

 • Kupoprodajni ugovor za vozilo,
 • Darovni ugovor za vozilo
 • Punomoć za prijepis i registraciju vozila

 

Kad je u pitanju prijepis vozila, postoji nekoliko osnovnih situacija u kojima se možete naći kao kupac ovisno o tome je li automobil kupujete do privatne osobe, trgovca vozilima ili je riječ o darovanju automobila.

Svaki od ovih slučajeva je specifičan pa ćemo svaki zasebno i obraditi u nastavku teksta. Krenimo od najjednostavnijeg pa do onog… recimo najškakljivijeg. 

Prijepis vozila kupljenog kod trgovca rabljenim vozilima

Prijepis vozila kupljenog kod trgovca rabljenim vozilima je u praksi najjednostavniji i najjeftiniji oblik prijepisa vozila.

Ukoliko vozilo kupujete od tvrtke koja se bavi prodajom rabljenih vozila, npr. od nas- u tom slučaju vam mi ili drugi trgovac od kojeg kupujete vozilo ispostavlja račun sa svim zakonski propisanim stavkama. Između ostalog na računu će biti naznačen i način oporezivanja vozila kojim se kupca oslobađa plaćanja upravne pristojbe.
U pravilu postoje dva načina oporezivanja kad su u pitanju rabljena vozila a to su klasično oporezivanje s klasičnim PDV-om te poseban postupak oporezivanja koji je primjenjiv na rabljena vozila a to je oporezivanje marže.

1. Ukoliko je vozilo u sustavu PDV-a, isti mora biti naznačen na računu. 

2. Ukoliko je vozilo u sustavu posebnog postupka oporezivanja marže odnosno nije u sustavu PDV-a, bit će naznačen članak kojim se to određuje ali nigdje na računu neće biti naznačen PDV.

Oba načina su ispravna i ovise o tome da li je rabljeno vozilo u sustavu PDV-a ili ne. U bilo kojem od ova dva slučaja, kupac vozila ne plaća troškove prijepisa odnosno upravne pristojbe.
Trgovac rabljenim vozilima preuzima na sebe obavezu plaćanja poreza.

Jedini troškovi koje kupac ima u slučaju kupnje automobila od trgovca vozilima su troškovi nove prometne dozvole i eventualno registarskih oznaka. Ukupan trošak je cca 200 kn.
Ovo vrijedi pri kupnji auta od trgovaca rabljenim vozilima kako u Republici Hrvatskoj tako i u ostalim zemljama članicama Europske Unije.

Važno je napomenuti da je prilikom kupnje vozila iz drugih zemalja članica Europske Unije potrebno obratiti pažnju i da li trgovac koji prodaje vozilo ispostavlja račun ili kupoprodajni ugovor. Naime, radi se o tome da je u HR trgovac dužan ispostaviti račun dok to nije slučaj u svim zemljama EU.
S ugovorom od strane trgovca možda nećete biti u mogućnosti izvršiti prijepis vozila u Republici Hrvatskoj. Više o ovome u našem članku: Kako samostalno uvesti vozilo iz EU.

Ukoliko još niste pronašli auto po koje bi odgovaralo vašim željama i potrebama- pogledajte i našu ponudu rabljenih vozila ili se možda odlučite za našu uslugu uvoz automobila po narudžbi. 

Potrebni dokumenti za prijepis vozila kupljenog kod trgovca rabljenim vozilima.

1. Račun za vozilo s podacima o vozilu, kupcu i trgovcu koji je prodao vozilo te naznačenim sustavom oporezivanja.
2. Dokumenti vozila (ako je vozilo iz HR: prometna, polica osiguranja ukoliko ista još vrijedi, potvrda o plaćenoj cestarini te je potrebno skinuti i ponijeti sa sobom registarske oznake ukoliko se iste mijenjaju a vozilo nije odjavljeno.
Ukoliko je vozilo iz druge zemlje članice EU, popis dokumenata pogledajte na našem članku LINK (Uvoz/Unos vozila iz EU))
3. Osobna iskaznica ukoliko novi vlasnik vozila dolazi osobno ili punomoć potpisana od strane vlasnika i osobna iskaznica opunomoćenika.
Punomoć za prijepis vozila i registraciju možete preuzeti OVDJE.

Vrijeme: 15-ak minuta traje sama procedura prijepisa vozila ukoliko nema gužve na šalterima.

Trošak prijepisa automobila: Nova prometna dozvola cca 98kn i nove registarske oznake ukoliko se iste mijenjanju cca 100kn. Ukupno cca 200 kn.

Darovanje vozila i troškovi prijepisa vozila odnosno upravne pristojbe

Darovanje vozila je moguće bez troškova upravne pristojbe i poreza ukoliko vlasnik vozila vozilo poklanja djetetu, roditelju ili supružniku.  U tom slučaju se plaćaju samo troškovi prometne dozvole i eventualno registarskih oznaka ukoliko se iste mijenjaju.

Važno je napomenuti da u tom slučaju treba ispisati ugovor o darovanju motornog vozila a ne kupoprodajni ugovor za motorno vozilo. Isti možete skinuti s ovog LINKA ili na dnu stranice. Nije potrebna ovjera darovnog ugovora kod javnog bilježnika za rabljeno vozilo.

Kad je u pitanju darovni ugovor, jako je važno znati koje kriterije treba zadovoljiti kako bi bili oslobođeni plaćanja upravne pristojbe.
Darovanjem vozila bi mogli lako završiti s većim troškovima poreza nego što je sama upravna pristojba.
Darovnim ugovorom ste oslobođeni upravne pristojbe samo ako u prometnoj dozvoli upisani vlasnik vozila poklanja auto svom djetetu, roditelju ili bračnom drugu. U svakom drugom slučaju imate troškove upravne pristojbe ili poreza.
Naime, ukoliko darovnim ugovorom poklanjate rabljeno vozilo sestri, bratu ili trećoj osobi, neće se naplatiti upravna pristojba ali će vas uputiti na poreznu kako bi vam naplatili 4% poreza na katalošku vrijednost vozila. Ovo je kod nekih auta skuplje nego sama upravna pristojba. 

Potrebni dokumenti za prijepis vozila putem darovnog ugovora

1. Darovni ugovor
2. Rodni list ili vjenčani list iz kojeg je vidljivo srodstvo darovatelja i daroprimatelja
3. Dokumenti vozila (ako je vozilo iz HR: prometna, polica osiguranja ukoliko ista još vrijedi, potvrda o plaćenoj cestarini te je potrebno skinuti i ponijeti sa sobom registarske oznake ukoliko se iste mijenjaju a tablice nisu prethodno deponirane).
4. Osobna iskaznica ukoliko novi vlasnik vozila dolazi osobno ili punomoć potpisana od strane vlasnika i osobna opunomoćenika.
Punomoć za prijepis vozila i registraciju možete preuzeti OVDJE.

Vrijeme: 15-ak minuta traje procedura prijepisa vozila ukoliko nema gužve na šalterima
Trošak prijepisa vozila: Ukoliko je darovni ugovor za rabljeno vozilo između supružnika ili roditelj-dijete, troškovi su nova prometna dozvola cca 98kn i nove registarske oznake ukoliko se iste mijenjanju cca 100kn. Ukupno cca 200 kn.
Ukoliko je darovni ugovor između trećih osoba ili braće i sestara- vozilo ide na procjenu u poreznu gdje se naplaćuje porez na darovanje. Iznos poreza ovisi o procjenjenoj vrijednosti vozila.

Kupnja vozila od fizičke osobe i troškovi prijepisa te upravne pristojbe

Kupnja vozila od fizičke osobe za sobom uvijek povlači i dodatne troškove prijepisa vozila u obliku upravne pristojbe. Ovo vrijedi za automobile kupljene u Republici Hrvatskoj isto kao i za kupnju iz drugih zemalja članica Europske Unije.

Prije svega, potrebno je ispuniti kupoprodajni ugovor koji za potrebe prijepisa vozila više nije potrebno ovjeravati kod javnog bilježnika. 

Sve o kupoprodajnim ugovorima za auto te na što je potrebno obratiti pažnju možete pročitati u našem članku: Kupoprodajni ugovor za auto- Sve što trebate znati!
Na istom mjestu možete preuzeti i besplatan primjerak kupoprodajnog ugovora ili preuzeti upute kako da ga sami napišete bez upotrebe printera.

Prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora, uvijek savjetujemo da provjerite da li kao kupac zaista potpisujete ugovor s vlasnikom vozila ili s nekim trećim s obzirom na ne baš zanemariv broj prevara koje se svakodnevno događaju.

Ukoliko ste provjerili i vozilo i dokumente te ste se odlučili na kupnju auta, preostaje vam ispuniti kupoprodajni ugovor za rabljena vozila koji kako smo rekli za potrebe prijenosa vlasništva više ne treba biti ovjeren kod javnog bilježnika već samo potpisan te se uputiti u roku od 15 dana na najbližu stanicu za tehnički pregled vozila kako bi izvršili prijepis vozila.

Obavezno od prodavatelja uzmite osim prometnu dozvolu i važeću policu osiguranja te potvrdu o plaćenoj cestarini jer vas istu mogu tražiti prilikom prijepisa vozila. Ukoliko je tehnički istekao ili je automobil odjavljen, potrebna vam je samo prometna dozvola od dokumenata vozila.

Potrebni dokumenti i troškovi prijepisa vozila kupljenog od fizičke osobe:

Za prijepis vozila kupljenog od fizičke osobe su vam potrebni:

 1. Uredno ispunjen kupoprodajni ugovor.
 2.  Dokumenti vozila (ako je vozilo iz HR: prometna, polica osiguranja ukoliko ista još vrijedi, potvrdu o plaćenoj cestarini te je potrebno skinuti i ponijeti sa sobom registarske oznake ukoliko se iste mijenjaju). Ukoliko je vozilo odjavljeno, potrebna je samo prometna dozvola.
 3. Osobna iskaznica ukoliko novi vlasnik vozila dolazi osobno ili punomoć potpisana od strane vlasnika i osobna opunomoćenika.
  Punomoć za prijepis vozila i registraciju možete preuzeti OVDJE.

Vrijeme: 15-ak minuta traje procedura prijepisa vozila ukoliko nema gužve na šalterima
Troškovi prijepisa vozila: Nova prometna dozvola cca 98kn i nove registarske oznake ukoliko se iste mijenjanju cca 100 kn. Ukupno cca 200 kn. + Trošak upravne pristojbe koji možete sami izračunati iz sljedećeg kalkulatora ili ručno putem tablice po jednostavnoj formuli. 

Ručni izračun troškova upravne pristojbe.

Ručni izračun troškova upravne pristojbe je vrlo jednostavan.
Na osnovu starosti vozila u godinama imate niže naveden koeficijent koji pomnožite s snagom vozila u kW (rubrika P.2 u prometnoj dozvoli).
Iznos koji dobijete je iznos koji plaćate u kunama za podmirenje troškova upravne pristojbe. 

Za vozila do 1 godine starosti – Koeficijent upravne pristojbe je 50
Za vozila s 2 godine starosti – Koeficijent upravne pristojbe je 45
Za vozila s 3 godine starosti – Koeficijent upravne pristojbe je 40
Za vozila s 4 godine starosti – Koeficijent upravne pristojbe je 35
Za vozila s 5 godine starosti – Koeficijent upravne pristojbe je 30
Za vozila s 6 godine starosti – Koeficijent upravne pristojbe je 25
Za vozila s 7 godine starosti – Koeficijent upravne pristojbe je 20
Za vozila od 8 do 10 godine starosti – Koeficijent upravne pristojbe je 15
Za vozila od 11 do 14 godine starosti – Koeficijent upravne pristojbe je 10
Za vozila od 15 do 18 godine starosti – Koeficijent upravne pristojbe je 5
Za vozila od 19 do 20 godine starosti – Koeficijent upravne pristojbe je 3
Za vozila od 20 do 30 godine starosti – Koeficijent upravne pristojbe je 1

Za primjer izračuna upravne pristojbe uzmimo vozilo staro 5 godina s 85kW.
1. Koeficijent za rabljena vozila stara 5 godina je 30.
2. Taj koeficijent množimo s snagom vozila tj. s 85kW.
   30*85= 2550kn.
 3. Umnožak koeficijenta i snage vozila nam daje iznos u kunama koji predstavlja trošak upravne pristojbe. U ovom slučaju 2550kn.

Procedura prijepisa vozila / prijenosa vlasništva nad vozilom

Procedura prijepisa vozila odnosno prijenosa vlasništva nad vozilom je jednostavnija nego ikad prije. Nekad se za prijepis vozila moralo ići kod javnog bilježnika te na policiju i na poreznu.

Sad se sve po pitanju prijepisa auta obavlja na samoj stanici za tehnički pregled vozila.

Ovo je uvelike olakšalo i ubrzalo kompletan proces prijepisa vozila.

Kako bi izvršili prijepis vozila, potrebno je s dokumentima vozila te računom/kupoprodajnim ugovorom/ darovnim ugovorom poći na najbližu stanicu za tehnički pregled vozila.  
Popis potrebnih dokumenata za prijepis vozila.

 1. Prometna dozvola od vozila
 2. Knjižica vozila ukoliko je stara verzija prometne dozvole.
 3. Polica osiguranja i potvrda o plaćenoj cestarini ukoliko vozilo ima važeću registraciju.
 4. Registarske pločice ukoliko se mijenjaju. Ukoliko je vozilo odjavljeno ili prodavatelj i kupac žive u istoj županiji a prodavatelj je naznačio na računu/ ugovoru da poklanja tablice kupcu- registarske pločice nije potrebno skidati s auta.
 5. Kupoprodajni ugovor / Darovni ugovor / Račun / Drugi dokument kojim je kupac stekao vlasništvo nad vozilom

S vozilom nije potrebno dolaziti u koliko auto ima važeću registraciju. Ukoliko je auto odjavljen ili mu je istekao tehnički, neće biti moguće napraviti prijepis vozila prije nego auto prođe ponovo tehnički pregled.

Većina stanica za tehnički pregled vozila radi ponedjeljak – petak od 07:00 do 20:00 te subotom 07:00 do 14:00.

Popis stanica za tehnički gdje je moguće napraviti prijepis vozila možete pogledati na sljedećem linku: Popis STP.

Kad se auto kupuje u autokući tj. kod trgovca vozilima, u pravilu nema troškova upravne pristojbe.

Trgovac ima određene poreze koje je dužan platiti a koji su definirani na samom računu s čim je kupac oslobođen troškova upravne pristojbe. 

Troškovi prijepisa vozila i upravne pristojbe za kupnju auta od fizičke osobe su:

 – Cca 100kn nova prometna dozvola
 – Cca 100kn nove registarske oznake ukoliko se mjenjaju
 – Upravna pristojba koju možete izračunati u našem kalkulatoru u nastavku.

Za prijepis vozila odnosno prijenos vlasništva su potrebni sljedeći dokumenti:

-Dokaz o vlasništvu (kupoprodajni ugovor, darovni ugovor, račun, dokaz o nasljeđivanju i sl.).
– Prometna dozvola vozila
– Polica osiguranja te potvrda o plaćenoj cestarini ukoliko vozilo ima važeću registraciju.

Kupoprodajni ugovor za auto više ne treba biti ovjeren kod javnog bilježnika. Dovoljan je potpis kupca i prodavatelja na samom ugovoru. 

Vozilo može darovati bilo tko i bilo kome ali to ne znači da će te darovanjem uvijek biti oslobođeni plaćanja upravne pristojbe.

Naime oslobođeni ste plaćanja upravne pristojbe samo onda kad se darovanje odvija između dvoje supružnika ili između roditelja i djece. 

U svakom drugom slučaju se plaća porez  i to u iznosu od 4% kataloške vrijednosti vozila.

Troškove prijepisa odnosno upravne pristojbe kad se auto daruje određuje prije svega tko i kome daruje vozilo. 

Ukoliko se darovanje odvija između supružnika ili roditelja i djeteta, prijenos vlasništva je oslobođen plaćanja upravne pristojbe. Plaćaju se samo troškovi izrade nove prometne i eventualno novih registarskih oznaka. 

Ukoliko se vozilo daruje bilo kome drugome (uključujući i brat-sestra) ne plaća se upravna pristojba ali će biti potrebno otići u Poreznu upravu kako bi tamo napravili katalošku procjenu vozila te će biti naplaćen porez u iznosu od 4% kataloške vrijednosti vozila.  

Kompletan prijepis vozila se radi na bilo kojoj stanici za tehnički pregled auta. 

Kad je u pitanju plaćanje upravne pristojbe i izračun troškova prijepisa vozila, nikakve razlike nema da li se auto unosi, odnosno popularno rečeno uvozi iz EU ili je kupljen u HR.
Zakon je u oba slučaja jednak. 

Procedura za prijepis vozila je vrlo jednostavna. Potrebno je prikupiti sve dokumente vozila uključujući dokaz o vlasništvu te s njima otići na bilo koju stanicu za tehnički pregled vozila. 

Na STP-u će referent/ica izvršiti prijenos vlasništva. Sama procedura traje cca 15-ak minuta.

Prijepis vozila odnosno prijenos vlasništva je moguće napraviti i uz punomoć. 

Primjerak punomoći za registraciju i prijenos vlasništva možete preuzeti OVDJE.

Darovni ugovor za auto ne treba više biti ovjeren kod javnog bilježnika. Dovoljan je potpis darovatelja i daroprimatelja na samom ugovoru. 

Ukoliko je još neko pitanje vezano uz troškove i proceduru prijepisa vozila ostalo neodgovoreno, molimo vas da nam se javite s vašim prijedlozima kako bi nam pomogli poboljšati članak te na jednom mjestu pružiti sve relevantne informacije uz prijepis vozila odnosno naplatu upravne pristojbe i prijenosa vlasništva.

Kupoprodajni ugovor za auto- Sve što trebate znati!

Kupoprodajni ugovor za vozila u PDF-u.

Darovni ugovor za auto u PDF-u.

Punomoć za prijepis vozila i registraciju u PDF-u.

4.9/5 - (43 votes)
Call Now Button
×