AUTO NA LEASING

Kako kupiti rabljeni auto na leasing je sve češća tema. Leasing kao način financiranja kupnje auta je jako populariziran zadnjih godina zbog niza pogodnosti koje nudi. 
U razvijenim zemljama je ovaj način financiranja kupnje novih ali i rabljenih vozila u biti i jedan od najčešćih načina financiranja kupnje auta.

U ovom članku ćemo vam pokušati odgovoriti na sva pitanja koja se javljaju kad je u pitanju kupnja auta na leasing ali da ne zakompliciramo, krenimo redom. 

Prije svega, potrebno je razlikovati dva osnovna tipa leasinga.
1. Auto na operativni leasing 
2. Auto na financijski leasing

Auto na operativni leasing

Auto na operativni leasing se mogli bi reći svodi na korištenje vozila bez namjere posjedovanja.

Naime, prilikom ugovaranja operativnog leasing se ugovara osim učešća i ostatak vrijednosti vozila. Učešće je u pravilu cca 20% vrijednosti vozila dok se ostatak vrijednosti vozila izračunava za svaku marku te godište vozila zasebno a predstavlja iznos na koji leasing procjenjuje ostatak vrijednosti vozila na dan završetka leasinga. To je u postotcima u iznosu cca 20-60% vrijednosti vozila.

Naime, klijent koristi vozilo i plaća ga sukladno otplatnom planu s planom da se vozilo nakon određenog vremena otkupi po ugovorenom ostatku vrijednosti ili se vrati po opciji “Buy back”. Klijent ukoliko je tako ugovoreno nije obavezan otkupiti vozilo te ima i mogućnost uzeti drugo vozilo koje će dalje nastaviti plaćati nakon što prvo vozilo vrati. U tom slučaju otkup vrši sukladno ugovoru autokuća ili leasing društvo koje je ponudilo opciju “buy back”-a.
Klijent odnosno korisnik operativnog leasinga najčešće nema namjeru dugoročno posjedovati auto u niti jednom trenutku. 
Ovo je odličan način financiranja za one koji žele redovno mijenjati vozila te uvijek voziti jednako star automobil. Ukoliko uzmete novo vozilo ili vozilo staro 2 godine, možete ga voziti npr. 3 godine i nakon toga ga opet zamijeniti za novije vozilo uz jednake mjesečne troškove. Bitno je napomenuti i da kupnja auta na operativni leasing u pravilu dolazi s ograničenjem kilometraže za vozilo. Radi se u pravilu o ograničenju od 20-30 000km pa na više.

Kupnja auta na operativni leasing ima i svoje prednosti kad se vozilo kupuje na firmu zbog jednostavnijeg odbitka PDV-a i priznavanja određenih troškova. 

Auto na financijski leasing

Auto na financijski leasing je oblik leasinga koji je kod nas najčešće u primjeni kad je u pitanju financiranje kupnje rabljenih automobila od strane fizičkih osoba.

Ovdje klijent po isplati zadnje ugovorene rate postaje i službeno vlasnik vozila. Minimalno i obavezno učešće se kreće od 0-20%.
Nema ostatka vrijednosti u zadnjoj rati tj. kompletan ostatak vrijednosti vozila se isplaćuje u jednakim mjesečnim ratama.

 Kad općenito pričamo o financiranju kupnje rabljenih vozila putem leasinga, u pravilu mislimo na financijski leasing. 

Pokušat ćemo odgovoriti na što veći broj pitanja ali s obzirom da je svaki auto zaista priča za sebe kad je u pitanju financiranje putem leasinga, pozivamo vas da nas nazovete kako bi skupa u par minuta prošli sve opcije i razjasnili sve nejasnoće. 

Prije svega, bitno je znati koji auto želite financirati putem leasinga. Drugo sve sve zatim lako dogovori i provjeri. 

Osnovni kriteriji za kupnju auta na leasing

Kupnja auta na leasing je relativno jednostavna tema ako se poznaje priča koja stoji u pozadini. Bitno je imati na umu da nije moguće svako rabljeno vozilo financirati putem leasinga te da je svako vozilo zaista priča za sebe. 
Neki od kriterija koji se gledaju pri procjeni auta i da li je moguće kupiti auto na leasing su:

 • Starost auta
 • Kilometraža auta
 • Omjer novonabavne i trenutne vrijednosti auta
 • Cijena kasko osiguranja
 • Da li je vozilo u sustavu PDV-a

 

Prvi korak je u svakom slučaju pronaći vozilo koje bi željeli financirati putem leasinga. Bez konkretnog vozila nije moguće dobiti niti procjenu niti ponudu za kupiti auto na leasing.
Kad ste izabrali vozilo koje odgovara vašim kriterijima, sljedeći korak je preuzimanje službene ponude od trgovca rabljenim vozilima s kojom idete ili je šaljete u leasing kuću. Oni će vam na osnovu ponude trgovca dati odobrenje ili odbijenicu za kupnju auta na lesing. 

Koju kuću izabrati za financiranje auta na leasing?

Koju će te leasing kuću odabrati za financiranje auta na leasing nama kao trgovcima ne igra ulogu. Ali vama kao klijentima može igrati značajnu ulogu s obzirom da se uvjeti poprilično razlikuju od leasing kuće do leasing kuće.

Neki od uvjete na koje treba obratiti pažnju su:

 • Maksimalna dopuštena starost auta na dan otplate leasinga. U većini leasing kuća je maksimalna starost auta na dan otplate između 9 i 11 godina. To određuje na koji rok otplate možete uzeti određeno vozilo.
 • Obavezno učešće. Minimalno obavezno učešće pri kupnji auta na leasing se razlikuje između leasing kuća i kreće se od 0-40%. Samo učešće izravno diktira i iznos mjesečnih rata te mogućnost odobrenja kupnje auta na leasing.
 • Troškovi otvaranja i prijevremenog zatvaranja leasinga. Razlikuju se od leasinga do leasinga i često je moguće pregovarati o ovim troškovima.
 • Obavezno kasko osiguranje pri kupnji auta na leasing. U pravilu svako auto kupljeno na leasing mora biti pod kasko osiguranjem za vrijeme cijele otplate auta. Međutim, u nekim leasing kućama je moguće i ugovoriti kasko osiguranje samo na totalnu štetu. Ovo znači popriličnu uštedu za vrijeme otplate vozila ali povećava rizik financijskog troška u slučaju oštećenja vozila. 

Kako kupiti auto na leasing?

Procedura kupnje rabljenog auta na leasing je sljedeća:

 1. Prije svega, potrebno je naći auto koje vam odgovara i koje prije svega zadovoljava vaša postavljene kriterije.
 2. Slijedi prikupljanje ponude za rabljeno vozilo od trgovca rabljenim ili novim vozilima.
 3. Dostava službene ponude za auto u leasing društvo na prvu procjenu.
 4. Ukoliko je prva procjena pozitivna, potrebno je prikupiti dokumentaciju te ispuniti formulare koju traži leasing kuća. Na dnu je link na potrebnu dokumentaciju za dvije leasing kuće s kojima imamo najčešću suradnju. Bez obzira što s njima imamo najviše suradnje, moguće je financiranje auta i preko ostalih leasing društava.
 5. Slijedi predaja original dokumentacije na provjeru i odobrenje leasing društvu.
 6. Službeno odobrenje se čeka najčešće 2-3 radna dana- neslužbeno je u pravilu moguće dobiti neposredno po predaju dokumentacije.
 7. Nakon odobrenja, vozilo ide na tehnički pregled te se pravi polica kasko osiguranja.
 8. Kao posljednji korak preostaje još dostaviti potvrdu o registraciji leasing društvu te je vozilo spremno za preuzimanje od strane kupca.

Troškovi pri kupnji auta na leasing

Prilikom kupnje auta na leasing postoje određeni troškovi kojih nema prilikom kupnje auta na kredit.
Naime, kad se kupuje auto na leasing, potrebno je u pravilu dati učešće u iznosu cca 0-20% vrijednosti vozila. Ovo u pravilu vrijedi i za operativni i za financijski leasing.
Ovaj iznos je potrebno imati spreman prilikom potpisivanja ugovora s leasing društvom. 

Osim učešća važno je napomenuti da za vrijeme otplate auta na leasing vozilo treba biti osigurano kasko osiguranjem.
Kasko osiguranje u nekim slučajevima može biti ugovoreno samo na totalnu štetu a u nekima mora biti potpuni kasko. 
Kasko na totalnu štetu je u pravilu znatno jeftinija opcija koja košta godišnje cca 500kn za prosječno vozilo dok potpuni kasno košta cca 3000kn. Ipak, potpuni kasno pokriva sve štete na vozilu dok ste s kaskom na totalnu štetu pokriveni samo ukoliko vozilo strada u tolikoj mjeri da ga osiguravajuće društvo procjeni totalnom štetom.

Auto na leasing i korisni linkovi

Popis dokumentacije te potrebne formulare za podnošenje zahtjeva za odobrenje financiranja rabljenog vozila putem leasinga možete preuzeti na sljedećim linkovima:

AGRAM LEASING
OTP LEASING

Okvirni izračun rate te učešća za financiranje rabljenog vozila putem leasinga možete izračunati na sljedećim linkovima:

KALULATOR AGRAM LEASING
KALKULATOR OTP LEASING

Kupnja vozila je prije svega popriličan financijski izdatak. Kako bi bili sigurni a vaše vozilo pouzdano- kupujte samo provjerena vozila.
Samo provjerena rabljena vozila su sigurna rabljena vozila.

S obzirom da su vozila svakim danom sve složenija i složenija te da kriju sve veće i veće potencijalne kvarove, svakako se pobrinite da ste pokriveni garancijom na koju možete računati!
Garancija na koju se mogu osloniti!

TU SMO ZBOG VAS

Budite slobodni kontaktirati nas ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nejasnoća po pitanju opcija pri kupnji auta na leasing. Tu smo zbog vas. Stojimo vam na raspolaganju kako bi vam razjasnili i pomogli da izaberete najbolju i najpovoljniju opciju financiranja u skladu s vašim mogućnostima i potrebama.

Za vas smo tu svakim danom uključujući i vikende od 07:00 do 21:00 na svim komunikacijskim platformama.

Poziv | WhatApp | Viber | SMS | Facebook | Messanger | E Mail | Njuškalo

Damir

091/537-82 31

Marko

091/243-35 02

4.8/5 - (17 votes)